Dacă Ștefan Someșan trimite planul cu pelerinajele elevilor la ctitoriile lui Brâncoveanu, hai să îl ajutăm pe pesedistul de la IȘJ Mureș!
Dacă dumneavoastră vă copii la școală, pesedistul Someșan are grijă să ajungă la... biserică și în pelerinaj la ctitoriile lui Brâncoveanu! Să fie vreo afacere a pungașului de la PDL Mureș cu Siletina, pe care trebuie să o satisfacă Someșan, pentru că la pelerinaje ale elevilor trebuie tocați banii publici, nu-i așa fiindcă nici un părinte sănătos la cap nu lasă copilul să meargă de nebun la ....pelerinaje pentru că i se scoală vreunui politruc.
http://www.crestinortodox.ro/sfintii-martiri-brancoveni/sfantul-constantin-brancoveanu-ctitor-martir-125793.htmlcadrul
Ctitorii brancovenesti
Sfantul Constantin Brancoveanu, a fost unul dintre cei mai mari ctitori de biserici si manastiri din Tarile Romane. Inca inainte de a ajunge domnitor, el a ridicat doua biserici, una la Potlogi, Dambovita si alta la Mogosoaia, langa Bucuresti.
Dupa ce s-a urcat pe tronul Tarii Romanesti, Brancoveanu a mai ctitorit tot in Bucuresti inca trei biserici, pe locul unora mai vechi: biserica Sfantul Ioan cel Mare sau "Grecesc”, demolata in secolul trecut, biserica manastirii Sfantul Sava, demolata in secolul trecut si Biserica Sfantul Gheorghe Nou din Bucuresti, existenta si azi in centrul capitalei, recent restaurata. In aceasta din urma biserica au fost depuse si osemintele ctitorului, in anul 1720, aduse in ascuns de la Constantinopol, de catre sotia sa, doamna Marica.
Sfantul Constantin Brancoveanu, ctitor si martir
Impreuna cu unchiul sau, spatarul Mihai Cantacuzino, a ridicat manastirea din Ramnicu Sarat, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, inchinata manastirii Sfanta Ecaterina din Muntele Sinai.
Nasterea stilului brancovenesc a fost la Hurezi, unde se afla principala ctitorie a lui Constantin Brancoveanu, aceasta insumand cel mai vast ansamblu de arhitectura monastica din Tara Romaneasca. Avand hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena“, a fost inzestrata cu ziduri si turnuri de aparare si cu numeroase cladiri in incinta. A refacut din temelie Manastirea Mamul, pe locul unei biserici de lemn ctitorita de fratii Buzesti si Brancoveni, veche ctitorie a boierilor Craiovesti si a lui Matei Basarab, in care erau ingropati si membri ai familiei Brancoveanu.
Sfantul Constantin Brancoveanu, ctitor si martir
Printre alte biserici si manastiri ctitorite sau refacute de binecredinciosul voievod, trebuie amintite: Manastirea Surpatele, Manastirea Polovragi si Manastirea Turnu din Targsoru Vechi, Prahova.
Sfantul Constantin Brancoveanu, ctitor si martir
In 1706 Sfantul Constantin Brancoveanu a mai zidit o biserica in satul Doicesti, Dambovita.
Intre bisericile construite de Sfantul Constantin in Transilvania se numara o biserica in Fagaras, alta in Ocna Sibiului, precum si Manastirea Sambata de Sus. Dintre ctitoriile sale in afara Tarilor Romane amintim: Biserica "Sfantul Nicolae“ din cartierul Galata, Constantinopol, un paraclis si o trapeza, in Manastirii "Sfantul Pavel“ din Muntele Athos, iar la Ismail, pe malul stang al Dunarii, a ridicat o biserica cu hramul "Sfantul Gheorghe“.
Sfantul Constantin Brancoveanu, ctitor si martir
Sfantul Constantin Brancoveanu a si refacut multe alte biserici, cum sunt Manastirile Cozia, Arnota, Bistrita, Strehaia, Sadova, Gura Motrului, Dintr-un lemn, Curtea de Arges, Dealu, Snagov, bisericile Domneasca si "Sfantul Dumitru“ din Targoviste.
Bisericile au fost impodobite cu frumoase picturi in fresca de catre cei doi renumiti zugravi ai epocii Parvu Mutu, roman, fiu de preot din Campulung, si de grecul Constantinos, pictorul preferat al lui Constantin Brancoveanu, care a format o adevarata "scoala“ de zugravi, mai ales la Hurezi.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.