miercuri, 22 ianuarie 2014

Practicile degradante din presă sensibilizează foarte puțini jurnaliști din Târgu-Mureș



Practicile degradante din presă sensibilizează foarte  puțini jurnaliști din Târgu-Mureș
În orașul în care televiziunile locale sunt PSD sau PSD, în care banditul din primărie face afaceri pe gășcarul care se laudă că merge cu cătanele proaste la notar, pentru a aranja cotele pentru neparticiparea la licitații, în ceea ce pute a cartel jegos românesc, nici demnitate în profesiune nu prea există. Noroc că sunt câțiva jurnaliști care îndrăznesc că condamne practicile degradante din presă și să spună nu javrelor care prestează la partid. Urmează un protest de gen și împotriva sereiștilor infiltrați în presă, nu doar în Ardeal? Și apoi unul pentru salariile cuvenite în CCM unic pe ramură, furate de patroni și câștigate în vreo 4-5 procese   la Târgu-Mureș?

PROTEST al JURNALIŞTILOR împotriva practicilor DEGRADANTE din presă
 Revista 22 zicere:


Subsemnaţii, ziarişti şi publiciști, ne declarăm solidari în dezideratul de a ne practica profesia cu maximă responsabilitate faţă de adevăr şi de interesul public, cu bună-credinţă şi în respectul deontologiei. Dincolo de convingerile politice şi ideologice diferite, considerăm că standardele jurnalistice, informarea corectă şi binele public trebuie apărate şi în jurul acestor valori trebuie să ne solidarizăm.

De aceea, ne simţim obligaţi să luăm poziţie faţă de grava deteriorare a bunelor practici jurnalistice şi să protestăm public faţă de încălcarea acestora. Constatăm profund revoltaţi că încălcarea flagrantă a Codului Deontologic, insulta, calomnia, minciuna, manipularea şi, în general, sfidarea normelor etice au devenit o practică obişnuită. Afectarea gravă a demnităţii şi a imaginii publice, terfelirea reputaţiei profesionale în cazul unor importante personalităţi ale vieţii culturale, inclusiv al unor jurnalişti, au depăşit orice limite. Injuriile, montajele denigratoare, intruziunea în viaţa privată, violenţa de limbaj, trivialitatea şi falsificarea cu premeditare a adevărului sunt practici incalificabile. Considerăm că ele decredibilizează întreaga breaslă şi trebuie să înceteze.

Respingem confuzia voit indusă că totul se reduce la poziţionări politice diferite şi că toţi ziariştii sunt în egală măsură vinovaţi de degradarea moralei profesionale şi a spaţiului public. Spunem răspicat că responsabili de cele mai grave derapaje sunt câţiva jurnalişti de la Trustul Intact, în special de la Antena 3.

Tocmai pentru că respectăm libertatea de exprimare, dezavuăm public abdicarea de la normele jurnalistice. Demersul nostru are în vedere respectul pentru public şi se plasează dincolo de poziţionări şi opţiuni politice.

Facem apel la toţi jurnaliştii oneşti, ataşaţi valorilor profesiei şi responsabilităţilor ei, să ni se alăture.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.