vineri, 31 ianuarie 2014

Părinți, când v-ați uitat ultima oară în manualele copiilor?


Părinți, când v-ați uitat ultima oară în manualele copiilor?
Dacă tot e vacanță inter-semestrială și părinții nu deranjează copiii dacă se apucă să le răsfoiască manualele, poate, de curiozitate, vă apucați să verificați cine a scris manualele cu care merg copiii dumneavoastră la școală, ce calificare au respectivii (dacă o au), ce alte manuale au scos respectivii autori, ce culegeri sunt recomandate la clasă de către învățători și profesori. Din start, pentru a nu avea surprize, sunteți avertizați: manualele sunt în bună parte o afacere de familie, o afacere de particulari fără grade didactice pe edituri la care ăștia sunt abonați, profesorii au interes cel mai probabil financiar în a promova diverse culegeri realizate de inși care nu predau și așa mai departe. Doar două exemple: Cleopatra Mihăilescu semnează, cel puțin, manual de științe ale naturii, manual de istorie, manual de limba și literatura română, la clasa a IV-a si manuale de cunoașterea mediului și de limba și literatura română, la clasa a II-a, iar la clasa a II-a o întreagă familie scoate un manual de matematică, prin Viorica, Dumitru și Cristian George Pârâială! Avem autori policalificați, care pot scrie orice și oriunde? Dacă treceți peste numele comune care denotă afaceri în familie gen tata, mama și copilul și căutați niscaiva grade didactice ale autorilor veți fi lăsați totalmente în ceață. Gradele acelea didactice erau, poate, necesare celor care scriau manuale în comunism, în capitalism orice individ poate scrie manuale și culegeri de probleme avizate de politrucii din ministerul Educației, pentru că e… capitalism și democrație, nu-i așa? Iar dacă vă apasă vreo reacție de revoltă nu uitați, ministerul de resort se numește al Educației, nu al Învățământului! Și noi, proștii, credeam că educația se face acasă, în familie!
Tot în registrul amintit,  vă invităm să căutați gradele didactice și calificarea unora de la… IMA. Afacerea curs de recalificare de 3 luni - contra 1500 de euro pentru eliberarea unei hârtii care să ateste o așa-zisa calificare de reporter sau  prezentator, meserii care necesită studii superioare conform C.O.R. - are un promo pe măsura mega-afacerii, cu angajații Antenelor care susțin fermi: suntem profesori la IMA! Până acum nu am auzit ca CNA să verifice dacă Antenele nu au reclamă mincinoasă  și nici ca Ministerul Educației să explice cum pot fi profesori unii la ceva ce are academie (academy) în titlu, mai precis să arate unde sunt dovezile studiilor lor superioare și unde e dovada că au terminat cursul de psihologie școlară fără de care se pare că nici nu se mai poate preda în România ca profesor!(Articol publicat în Evenimentul zilei)

12 comentarii:

 1. In clasa a III-a aveam un invatator foarte batran. Avea peste 80 de ani. Pentru ca se deplasa foarte greu (probabil ca mai avea si alte probleme…), atunci cand vroia sa-i arate unui elev, care statea intr-una din bancile din spatele clasei, cum o sa-l bata a doua zi, daca mai vine cu temele nefacute, o batea pe colega din banca de langa catedra. Colega nu avea nicio vina. Era, insa, “la indemana” invatatorului pentru a o folosi ca exemplu de cum o sa-l bata pe cel care nu-si va face temele.
  Cam asa procedati si dumneavoastra, folosind ca exemplu familia Paraiala. Gresit si profund nedrept, dupa parerea mea.
  Acelasi lucru as spune si despre parerea dumneavoastra, in legatura cu interesul pecuniar al cadrelor didactice pentru promovarea anumitor lucrari. Probabil ca nu ati auzit de presiunile care se fac pentru achizitionarea lucrarilor semnate (aproape sigur, DOAR SEMNATE) de catre unii inspectori.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule anonim, vi se pare normal ca Viorica Paraiala, Cristian-George Paraiala si Dumitru D. Paraiala (mama, tata, fiu..sau invers) sa scrie manuale de Religie, Matematica, Limba Romana, Istorie, Geografie, Culegere auxiliar al manualului de Lb Romana, pentru toate clasele de la a I-a la a VI-a (cel putin) ?
   Pai asa de desteapta nu era nici Elena Ceausescu.
   Si macar daca le-ar face cum trebuie, nu niste mizerii cu greseli penibile de exprimare si pagini pline de informatii aiurea si neconcludente si care distrug copiillor licarul din privire.
   Copilul meu a ajuns sa urasca scoala din cauza manualelor familiei Paraiala. In loc sa dezvolti DRAGUL de carte cu carti colorate, limpezi, cu informatii potrivite pentru varsta copilului, aduci niste texte scrise marunt si "otova", cu informatii greoaie si pentru un adult...
   Tare as fio curios sa aflu cum de se vad atat de bine manualele "Paraiala"in anumite scoli din oraselele de provincie si de pe la tara...

   Ștergere
 2. Subiectul era cei care scriu manuale, calificati sau nu, deci, fara legatura cu profesorii dumneavoastra care nu scriau manuale si mai si aplicau pedepse fizice. In text era un exemplu despre carti scrise in familie. Daca respectivii chiar sunt profesori sau au grade didactice de ce le e rusine cu ele?! Dumnevoastra ati cumpara, daca ar fi sa alegeti, un manual pe care scrie Gigel sau unul pe care scrie profesor dr. Gigel?! Sau mai bine zis, dumneavoastra nu cumparati un manual, pentru ca pe ala il recomanda un profesor interesat sau santajat si nu e vreo alegere proprie a parintelui.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Florentin, individul de mai devreme ar cumpara probabil manuale de la cei care ofera mai mult... asa se intampla de obicei :(

   Ștergere
 3. Ma iertati! Nu cred ca n-ati inteles de ce am folosit exemplul cu invatatorul meu.
  Prin acest exemplu vroiam sa va sugerez ca, dorind sa aratati catre neinitiatii care scriu doar ca sa fi scris si ei ceva, loviti chiar in cei care scriu manuale si auxiliare foarte bune si sunt cadre didactice cu pregatire, vechime si grade. Pregatire in vremea cand invatatori deveneau doar cei cu pregatire pedagogica, in liceu pedagogic si/sau Scoala Normala cu durata de 5 ani, cu practica pedagogica, nu cu colegiu de 3 ani, la fara frecventa sau “la distanta”, patronat de vreun “smecher” (cititi escroc) din minister, vechime la catedra si nu la inspectorat sau minister, grade luate prin munca si nu pe bani sau plagiat.
  Cu o minima documentare puteati afla si dumneavoastra aceste lucruri. Credeam ca asa se face in presa de calitate, cum este Evenimentul Zilei.
  Cum ati dedus dumneavoastra ca le-ar fi rusine cu gradele didactice pe care le au?
  Pe de alta parte, daca ar fi sa aleg un maual pentru copilul meu, normal ar fi sa ma consult, in primul rand, cu invatatoarea.
  Sunt destui “profesor dr. Gigel”, titrati si gradati la Spiru si la alte universitati “pe bani”, destui “dottore”, care scriu tot felul de prostii si care isi scot in evidenta titlulrile si gradele. Ar trebui sa folosim lucrarile lor in educatia scolara a copiilor nostri, doar ca citim ca au fost scrise de “profesor dr. Gigel”? Nu e normal ca invatatorul sa fie cel care e la curent cu lucrarile didactice existente pe piata, cel care sa le studieze si sa apreciaze care dintre acestea se preteaza a fi folosite la clasa lui?
  Cati dintre parinti au experienta, expertiza, pregatirea, timpul necesar documentarii sau, cel putin, intuitia necesara pentru a decide ce auxiliare sa aleaga in educatia scolara a copilului lor?
  Problema apare atunci cand invatatoarea este santajata sa cumpere lucrarile scrise de catre vreun inspector scolar. Din cate am constatat eu, invatatoarea este nevoita sa cumpere si lucrarile cu adevarat utile si pe cele “recomandate” de catre inspector.
  Multumesc!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Domnule anonim, astia care scriu manuale foarte bune (ma intreb daca ati vazut unul de Lb Romana pt clasa a II-a) nu pot fi specialisti in toate materiile si nu pot produce cele mai bine manuale in orice, fara o pregatire serioasa in domeniile respective. Pe vremuri erau comisii care aprobau manualele respective si le luau la mana si nu apareau aberatii de genul "pentru ca sa" in manualele finale de Limba Romana.

   Ștergere
  2. Uite-aici publicatii Paraiala. Ia cateva in mana si incearca sa pricepi ceva.

   Ștergere
  3. http://www.librarie.net/autor.php?id=50760&pg=2
   scuze.. asta este linkul...

   Ștergere
 4. 1. Nu am dat in cei care scriu carti intr-o anume familie, am aratat ca exista fenomenul, puteam scrie familia x si era universal si nu va afecta. 2. Un om de specialitate isi scrie calificarea, daca nu ii e rusine cu ea, atunci cand e vorba de munca lui in domeniul pentru care s-a pregatit si nu sunt de acord ca sa nu se specifice ce calificare are individul care scoate manuale sau culegeri. 3. Cartile sunt scoase in general pe afaceri in familie, politica, pe edituri abonate si profesorul nu are decat sa aleaga intre asemenea manuale facute si de insi fara calificare. 4. Parintii nu sunt intrebati niciodata despre manuale, asta e ultima grija a profesorului, iar profesorii sunt santajati sau motivati financiar pentru a cumpara anumite manuale. Dupa toate astea nu am auzit ca vreun profesor sa fie in greva foamei ca protest fata de cei care il santajeaza sau ii scriu manuale proaste! Apropo de calificare si de nume pe coperta, de ce sunteti...anonim la comentarii? Va e rusine de calificare, de nume, de opinie ?Pai...

  RăspundețiȘtergere
 5. Iar daca vreti exemplu despre cat de jos sunt niste invatatori: copiii sunt trimisi sa isi cumpere o culegere. Cartea nu se gaseste, fiind o porcarie scoasa in 2007, in Targu-Mures, de insi care nu au vreo calificare pe coperta. Cum nu se gaseste culegerea, un parinte decide sa faca o comanda printr-o librarie pentru toata clasa. Dupa o saptamana apar cartile, dar nu in numarul suficient. Motivul invocat de librareasa: am vandut o parte din cartile comandate de dumneavoastra! Culegerea respectiva e o mizerie, e scoasa in 2007, credeti ca trebuia neaparat sa se foloseasca asa ceva sau la mijloc sunt doar interese locale, hai sa mai vindem 20 de bucati din porcaria aia la fiecare clasa?

  RăspundețiȘtergere
 6. mama, mama, ce furtuna:), dar sa mai pun si eu ceva paie pe foc: 1. am respect pentru profesorul care se semneaza cu gradul lui didactic, pentru ca el nu merge la baute, ci scrie o carte conform calificarii sale de care nu trebuie sa ii fie rusine; 2. Nici comunistii nu semnau cartile in familie. Stim, e capitalism, banul primeaza, ministerul educatiei(nu al invatamantului, sic!) nu e interesat de comisii, orice prost cu editura poate scoate orice manual doriti, probabil ca a murit si EDP sau cum ii spunea; 3. Policalificarea nu e buna. Sa scrii pe banda rulanta manuale de religie, matematica, civica, agricultura sau limba romana denota doar nesimtire si nu vreun geniu pustiu. 4. Nu am atacat vreo familie de policalificati, doar am semnalat, din manualele de acasa, ca exemplu, cum arata o afacere de familie. Putea sa fie familia Itic, Loleck si Boleck sau Mihaela zi Azorel, daca aveam acasa manuale de la respectivii. Mai bine, profesorii fosti si actuali, ar fi interesati de altceva decat manualele de familie, pe partid sau pe policalificare, problemele invatamantului vin de la lipsa treptelor si a examenelor la facultate, de la banii negri pe consultatii, pe faptul ca profesorul ia mita pentru a cumpara un anumit manual, o anumita culegere, o anumita revista, pentru a trimite copiii la un anumit concurs, de obicei nerecunoscut de ministerul educatiei!

  RăspundețiȘtergere
 7. Vreti probleme adevarate ale invatamantului romenasc? Mita electorala, tichete cadou pentru profesori. Doar 100.000 de euro facuti praf de porcul pedelist la Targu-Mures, in campania lui Basescu, cu dedicatie pe hipermarketul Real, pentru ca porcul de primărie și PDL să facă afaceri și cu Real, ilegal, contra legilor concurenței! Credeți că a fost vreun profesor să refuze mita de 150 de lei? Atat valorează obrazul profului de tip nou! Cât al profesorilor care au încolonat copiii ca să colinde conducătorul porc de la primărie și PDL, ca să primească pachețele pe magazin FCM, ca porcul să deconteze vreo 60.000 de euro la nemâncații ăia

  RăspundețiȘtergere