marți, 18 martie 2014

Abandonul studențesc care strică planurile rectorilor cu sute de mii de lei venit la stat !




Abandonul studențesc care strică planurile rectorilor cu sute de mii de lei venit la stat !

ANOSR ajunge să ceară ministrului Costoiu să ia măsuri pentru ca studenții să nu mai fie nevoiți să abandoneze studiile universitare, cerând, practic burse mai mari,  6 la sută din PIB ș.a.m.d.. Pentru studențași, o mică precizare: studenția e o alegere personală, nu o obligație, gen armata. În rândul studenților sunt oameni care au învățat ca să fie acolo și oameni care au intrat la universitățile de stat cu un Bac nenorocit și la taxă. Acești studenți fluturați ca și cum sunt din categorii defavorizate își permit să plătească și 8.000 de lei pe un an universitar, ca la UMF Târgu-Mureș, iar dacă ne uităm și ce mașini conduc unii dintre sărmanii studenți veți avea imaginea unui învățământ superior distrus de păcălici ca și Calorifer și Ambramburica, care au dat liber la toate zoaiele în universități, fără să mai existe sita examenului de admitere.  Studenții ăștia au și gratuitate 50 la sută sau 100 la sută (ca la porcul PDL din Târgu-Mureș care trebuia să deconteze minimum 7000 de abonamente pentru întreținutul Maior PDL cu firmă de transport, iar faptul că Studcard a funcționat inițial în 4 orașe în care erau 4 primari PDL(Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, Arad și Oradea, dacă ne amintim bine), care candidau din nou, ar trebui să atragă atenția studențașilor care profită de cadoul de partid din banii prostimii care cotizează la buget! Să mai menționăm că rectorașii sunt niște bugetari întreținuți din greu, care adună peste 100.000 de lei venit net în rubrica declarației de avere? Cine să le mai dea banii ăștia la stat și cum să îi obțină decât din taxele luate de la prostimea care vrea și ea studenție?! Învățământul superior a devenit cantitativ, din calitativ, uite că nu putem să vă întreținem pe toți! Cele 40 de procente sunt asigurate de derbedeii care nu au învățat, nu de către cei care nu au posibilități financiare.
P.S. Faptul că maghiarii vor universitate distinctă la Târgu-Mureș nu deranjează pe nimeni, doar pe bandiții de români care s-au văzut șefi peste toată afacerea și acum trebui să împartă inclusiv banii din taxe de admitere și taxe de școlarizare cu maghiarii! Aici e doar miza la UMF pentru români, ca nu cumva să piardă ei la salarii și la dotări.

http://www.anosr.ro/organizatiile-studentesti-ii-cer-ministrului-mihnea-costoiu-sa-isi-respecte-promisiunile/

Reprezentanții studenților din România, reuniți la Oradea în cadrul Adunării Generale a Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), îi cer ministrului delegat pentru învățământ superior, Mihnea Costoiu și celorlalți reprezentanți ai Guvernului să ia măsuri pentru ca studenții să nu mai fie nevoiți să abandoneze studiile universitare!

Analizând datele a 20 de universități de stat, studenții au constatat că rata abandonului pentru promoția 2013 a fost de aproape 40%. Măsurile luate de stat și de universități pentru a diminua fenomenul sunt uneori la limita penibilului sau chiar sub această limită. Astfel, bursa socială are o valoare medie de aproape trei ori mai mică decât necesarul și universitățile respondente au, în medie, un angajat specializat în consiliere în carieră sau consiliere psihologică la peste 8000 de studenți!

„Pe măsură ce investigăm tot mai mult măsurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului școlar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei săraci, născuți în mediul rural sau având dizabilități, dar și pentru creșterea relevanței studiilor și asigurarea unei treceri optime de la liceu la facultate și de acolo la locul de muncă, rămânem tot mai consternaţi de ineficienţa acestora. Statul crează mecanisme la nivel legislativ, dar nu verifică ce impact au acestea şi dacă ele îşi ating cu adevărat scopul. Este nevoie atât de investiţii financiare suficiente pentru ca aceste mecanisme să fie funcţionale, cât şi de interes din partea statului pentru a le face eficiente. Observăm însă cu dezamăgire că noi suntem singurii care caută soluţii reale pentru problemele studenţilor, statul alegând să se spele pe mâini cu mecanisme implementate superficial care nu rezolvă de fapt nimic.” – Cristi Popescu, Vicepreședinte Educațional ANOSR

În urma protestelor studențești din toamnă, care au scos în stradă mii de studenți în 10 centre universitare din țară, fiind cele mai mari proteste studențești din ultimii 10 ani, ministrul delegat a făcut o serie de promisiuni. Printre ele se numără creșterea subvenției cămine – cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale și propunerea de soluții pentru creșterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care să facă centrele de consiliere și orientare în carieră funcționale și adoptarea unui plan financiar multianual pentru educație, elaborat de Ministerul Educației Naționale în colaborare cu Ministerul Finanțelor Publice. De atunci, doar creșterea subvenției cămine – cantine a fost realizată – și aceea cu 10% față de 30% cât solicitaserăm.

„Domnul ministru Mihnea Costoiu a făcut o serie de promisiuni în timpul protestelor. Doar una a fost realizată efectiv, deși au trecut câteva luni de atunci. În același timp, Ministerul Educației Naționale a început să facă studii cerute de noi fără să ne dea acces la rezultate și avem și alte semnale neplăcute referitoare la raportarea MEN față de noi.” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Revendicarea principală a studenților rămâne alocarea a 6% din PIB pentru educație, revendicare anunțată și în toamnă și pentru care nu au luptat doar studenții ci și elevii, părinții, profesorii și rectorii.

„Luptăm în continuare pentru 6% din PIB pentru educație. Nu suntem absurzi și înțelegem că o creștere majoră a bugetului va putea avea loc doar prin legea bugetului pentru 2015. Am cerut însă planul financiar multianual pentru a ne asigura că intențiile Guvernului sunt de respectare a asumărilor politice făcute atât de partidele aflate acum la guvernare cât și de cele din opoziție, dar nerespectate până acum de nimeni, urmând ca în a doua parte a anului să discutăm despre procentul din PIB pentru educație din 2015. Vrem ca în perioada următoare să se realizeze cel puțin măsurile promise în toamna anului 2013. Banii necesari pot fi alocați cu ușurință prin rectificare bugetară, iar actele normative ce trebuie adoptate țin strict de Ministerul Educației Naționale și de Guvern. Dacă nu ni se respectă aceste cerințe, vom constata evidentul – că Ministrul Mihnea Costoiu este rău intenționat și nu vrea un sistem de educație mai bun și mai echitabil.” – Mihai Dragoș, președinte ANOSR

Analizele menționate privind abandonul școlar și serviciile care ar trebui să îl amelioreze, precum și Raportul Național privind Implementarea Statutului Studentului, adoptate în Adunarea Generală, vor fi lansate public în perioada următoare.

Evenimentul a avut loc în perioada 14 – 16 Martie, fiind găzduit de Universitatea din Oradea și organizat de ANOSR alături de Asociația „Gheorghe Șincai” a Studenților în Istorie Oradea (ASI) și Asociația Studenților Farmaciști din Oradea (ASFO). Partenerii acestui eveniment au fost Universitatea din Oradea, Consiliului Județean Bihor, Banca Transilvania, Microsoft România, European Drinks și Celestica.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.