marți, 18 martie 2014

Fabricile de locuri studențești Petru Maior și UMF Târgu-Mureș au și rata mare de inși care renunță, din cauză că sunt prea proști sau pentru că taxele sunt prea mari



Fabricile de locuri studențești Petru Maior și UMF Târgu-Mureș au și rata mare de inși care renunță, din cauză că sunt prea proști sau pentru că taxele sunt prea mari
Doar două motive pot face ca un student să renunțe după un semestru de școală, e prea prost sau taxele cerute de afaceriștii din universitățile de stat sunt prea mari. Iar când vorbim de 8000 de lei locul pe un an la UMF și spre jumătate din sumă la Petru Maior e ceva normal ca un student să nu vrea sau să nu poată plăti unor șmecheri care se cred pe moșia proprie asemenea sume.
20 la sută rata abandonului, poate păcălicii din Senat se vor gândi să nu mai jupoaie studentul și să introducă și examene de admitere, pentru a nu mai veni la universitate tot felul de neterminați incapabili să învețe! Rușine, Senat, să mai umflați locuri și salarii. Doar ca poantă, rectorii de Târgu-Mureș ar câștiga mai mult ca ministrul Educației! Bugetari de lux, rușine! Să mai menționăm că nesimțiții de la UMF au dublat peste noapte prețul la români și l-au triplat la studenții străini, pentru care nesimțiții ăștia ordinari cer 5000 de euro, de la 8500 de lei, inițial, pentru un singur an universitar? Și să mai adăugăm că banditul PDL din primărie dă pomana porcului de 100 la sută subvenție pe Studcard electoral pentru ca banditul PDL să poată dedica miliarde lui Maior și Siletinei cu care a intrat păcăliciul în primărie și pe care a și declarat-o în declarația idioată de avere completată de aiurit?

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti: In 20 de universitati de stat, 40% dintre studentii promotiei 2013 au abandonat studiile. Vezi care sunt universitatile cu aceasta rata a abandonului
de R.P.     HotNews.ro
Marţi, 18 martie 2014, 16:34 Actualitate | Esenţial

La facultate
La facultate
Foto: Agerpres
Aproape 40% dintre studentii promotiei 2013 de la 20 de universitati de stat au abandonat studiile, anunta Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Organizatiile studentesti solicita in continuare alocarea a 6% din PIB pentru educatie si sustin ca aceste universitati au, in medie, un angajat specializat in consiliere in cariera sau consiliere psihologica la peste 8.000 de studenti.

Rata abandonului in cazul a 20 de universitati de stat, pentru promotia 2013, a fost de aproape 40%, anunta ANOSR printr-un comunicat de presa. Organizatiile studentesti anunta ca masurile luate de stat si de universitati pentru a diminua fenomenul sunt insuficente. "Bursa sociala are o valoare medie de aproape trei ori mai mica decat necesarul si universitatile respondente au, in medie, un angajat specializat in consiliere in cariera sau consiliere psihologica la peste 8000 de studenti", precizeaza Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania.

Potrivit Mediafax, universitatile unde s-a inregistrat, in medie, aceasta rata a abandonului sunt urmatoarele:

    Academia de Studii Economice Bucuresti
    Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA)
    Universitatea Bucuresti
    Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi
    Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi
    Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" Iasi
    Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara "Ion Ionescu de la Brad" Iasi
    Universitatea de Arte "George Enescu" Iasi
    Universitatea "Vasile Alecsandri" Bacau
    Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj-Napoca
    Universitatea de Muzica "Gheorghe Dima" Cluj-Napoca
    Universitatea Tehnica Cluj-Napoca
    Universitatea "Eftimie Murgu" Resita
    Universitatea "Dunarea de Jos" Galati
    Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu
    Universitatea de Medicina si Farmacie Targu Mures
    Universitatea "Petru Maior" Targu Mures
    Universitatea din Oradea
    Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara
    Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava

Cristi Popescu, vicepresedinte Educational ANOSR, sustine ca "pe masura ce investigam tot mai mult masurile pe care statul le ia pentru reducerea abandonului scolar, inclusiv pentru accesibilitatea acestuia pentru cei saraci, nascuti in mediul rural sau avand dizabilitati, (...) ramanem tot mai consternati de ineficienta acestora". Potrivit acestuia, "statul creeaza mecanisme la nivel legislativ, dar nu verifica ce impact au acestea si daca ele isi ating cu adevarat scopul".

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania sustine ca in urma protestelor studentesti din toamna, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, a facut o serie de promisiuni printre care cresterea subventiei camine-cantine, reformarea modului de alocare a burselor sociale si solutii pentru cresterea fondului alocat pentru burse, adoptarea unui act normativ care sa faca centrele de consiliere si orientare in cariera functionale si adoptarea unui plan financiar multianual pentru educatie, elaborat de Ministerul Educatiei Nationale in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice. "De atunci, doar cresterea subventiei camine-cantine a fost realizata - si aceea cu 10%, fata de 30% cat solicitaseram", anunta ANOSR.

"Domnul ministru Mihnea Costoiu a facut o serie de promisiuni in timpul protestelor. Doar una a fost realizata efectiv, desi au trecut cateva luni de atunci. In acelasi timp, Ministerul Educatiei Nationale a inceput sa faca studii cerute de noi fara sa ne dea acces la rezultate si avem si alte semnale neplacute referitoare la raportarea MEN fata de noi", sustine Mihai Dragos, presedinte ANOSR.

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania anunta ca principala revendicare a studentilor ramane alocarea a 6% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educatie. Presedintele ANOSR declara ca a cerut "planul financiar multianual pentru a ne asigura ca intentiile Guvernului sunt de respectare a asumarilor politice facute atat de partidele aflate acum la guvernare, cat si de cele din opozitie, dar nerespectate pana acum de nimeni, urmand ca in a doua parte a anului sa discutam despre procentul din PIB pentru educatie din 2015".

"Vrem ca in perioada urmatoare sa se realizeze cel putin masurile promise in toamna anului 2013. Banii necesari pot fi alocati cu usurinta prin rectificare bugetara, iar actele normative ce trebuie adoptate tin strict de Ministerul Educatiei Nationale si de Guvern. Daca nu ni se respecta aceste cerinte, vom constata evidentul - ca Ministrul Mihnea Costoiu este rau intentionat si nu vrea un sistem de educatie mai bun si mai echitabil", a declarat Mihai Dragos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.