duminică, 9 martie 2014

25 de la ani de la autoincendierea lui Babeș, 45 de la autoincendierea lui Palach



25 de la ani de la autoincendierea lui Babeș, 45 de la autoincendierea lui Palach
Doi indivizi care au luptat așa cum au crezut ei împotriva regimului comunist, respectiv împotriva rușilor care au invadat Cehoslovacia. Babeș, respectiv Palach.  Iar dacă despre român nu s-a făcut vreun film, poate nici nu era cazul, despre studentul ceh care a protestat extrem împotriva invaziei, din fericire, nesusținută de România, s-a făcut un film, pentru HBO Europa, pe care îl puteți urmări la adresa următoare: http://filmehd.net/horici-ker-rugul-aprins-2013-miniserie.html. De menționat că Palach a fost urmat în gestul său extrem de alți doi studenți, Plocek și Zajíc.


Hotnews.ro zicere:
Liviu Corneliu Babes, brasoveanul care si-a dat foc pe partia Bradul din Poiana Brasov, in 2 martie 1989, a fost comemorat, duminica, la implinirea a 25 de ani de la gestul sau impotriva regimului comunist, la eveniment participand autoritati locale, dar si din cadrul Guvernului.

Desi la eveniment au fost invitati si fostii sefi de stat Ion Iliescu, Emil Constantinescu si Regele Mihai I, acestia nu au venit la Brasov. In schimb, au fost prezenti secretarul de stat Victor Socaciu, generalul Mircea Chelaru, fost sef al Statului Major, primarul Brasovului George Scripcaru, Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politic si autoritati locale, transmite Mediafax.

La eveniment a participat si scotianul Douglas Wallance, cel care in urma cu 25 de ani, venit ca turist in Poiana Brasov, l-a vazut pe Babes arzand si a incercat sa-l stinga cu geaca lui de schi.

Wikipedia:
Jan Palach (n. 11 august 1948, Mělník; d. 19 ianuarie 1969, Praga) a fost un student (la Universitatea Carolină) din Cehoslovacia, care și-a dat foc în Piața Wenceslas din Praga pe 16 ianuarie 1969 în semn de protest față de invazia Cehoslovaciei de către trupe ale Tratatului de la Varșovia.

Invazia militară a trupelor conduse de URSS din august 1968 a avut intenția de a opri liberalizarea pe care începuse să o introducă guvernul lui Alexander Dubček, prin așa-numita Primăvară de la Praga.

Palach a fost primul dintr-un grup de studenți care făcuseră un pact de a se autoimola, dar majoritatea studenților din grup s-au răzgândit când Jan Palach le-a spus de pe patul de moarte ce dureri vor suferi.
Memorialul Palach-Zajíc din Piaţa Wenceslas

Ceilalți doi studenți care totuși au respectat pactul și s-au autoimolat au fost Jan Zajíc (pe 25 februarie, 1969, tot în Piața Wenceslas) și Evžen Plocek (pe 4 aprile, 1969 în orașul Jihlava).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.