luni, 21 octombrie 2013

Ora douăsprezece. Ora două. Omorâm fonetica?



Ora douăsprezece. Ora două. Omorâm fonetica?
Unii pronunță: ora două, ora douăsprezece. Pentru unii o normă, pentru alții o prostie cruntă. Ceasul, dacă ați uitat, este notat în cifre arabe sau în cifre romane. Oricum ar fi notat, fonetica ar trebui să primeze, astfel dacă semnele 12 se pronunță doisprezece normal ar fi ca orice referire la ceas și la semnele respective să se transcrie fonetic corespunzător și să nu mai fie nevoie de o regulă care să sucească firescul. Astfel, normal ar fi să spunem este ora 2 (doi) și nu două (termen  care nu are cifră dedicată).
DOOM 2 zice altfel:
Numeralul cardinal “12″ şi cel ordinal corespunzător trebuie folosite la forma de feminin atunci când se referă la substantive feminine: ora douăsprezece, douăsprezece mii de lei, clasa a douăsprezecea (dar se acceptă şi formele de masculin în indicarea datei: doi/doisprezece/douăzeci şi doi mai).
Data viitoare, când cineva spune că e ora două rugați persoana respectivă să vă arate pe ceas unde anume este această cifră!
Și referitor la fonetică, dacă ne amintim bine, în Al 5-lea element Milla Jovovich nu are habar de limba engleză, dar pentru a atrage atenția taximetristului Bruce Willis silabisește: H-e-l- p m-e! De unde atâta fonetică cunoscută la perfecție?!
P.S. Nu găsiți nostimi pe cei care scriu 2 și îl pronunță două și în cazul unor texte de genul: 2 tractoare?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.