miercuri, 30 octombrie 2013

Capitalism cu dedicații după modelul comunist, din banii publici



Capitalism cu dedicații după modelul comunist, din banii publici
La aproape 24 de ani de la Revoluție putem spune cinstit că nu avem un capitalism adevărat. În România există destui  șmecherași care au lucrat la stat și care peste noapte s-au văzut stăpâni peste bunul statului, profitând de renumele întreprinderii/societății, de piața și de calificarea respectivilor angajați.  În capitalismul de afară, care trăiește bine-merci de sute de ani, firmele cunoscute sunt doar cele conduse în familie, care au tradiție, care au contribuit la efortul de război, care plătesc sume mari la stat, adică sunt firme adevărate. Din acest punct de vedere putem spune că noi avem un fel de capitalism de litera A în abecedarul afacerilor, care trăiește încă din pomenile de la stat!
 Să fim corecți, în România aproape nu se construiește mai nimic cu fonduri private, tot ce se face se repară o stradă… comunistă, se repară o grădiniță sau o școală… comunistă, se izolează termic un bloc…comunist și toate acestea tot cu banii publici! Nu am auzit prea multe cazuri ca un privat/dezvoltator imobiliar să-și cheltuiască banii ridicând blocuri de locuințe, câtă vreme e mai ușor să cerșești la un primar câteva milioane de euro pentru a le construi pe banii prostimii, nu am auzit ca  prea multe  firme să ridice o școală, un spital, fiind mai simplu să trăiești din servicii și pomana de partid. Și astfel putem vorbi la nesfârșit de capitalismul comunist, în care statul, bandiții din partidul tău, trebuie să te ajute cu pomeni, dedicații, licitații trucate, tu, ca firmă, necontând pentru firmele private care nu simt nevoia să te angajeze la nici măcar o lucrare!
Capitalismul acesta idiot produce situații de genul celor care urmează, iar referirea este la Târgu-Mureș, pentru că aici locuiesc și aici am făcut presă 12 ani. O echipă inventată în campania electorală a derbedeului PDL Mureș, pe ins din PDL Mureș, cere cu nesimțire, prin semnătură de primar ales etnic, pomană de 1,8 milioane de euro! Cum ar veni, bani publici pentru vehiculul electoral, iar consilierii au aprobat cu nesimțire aproape tot ce au cerut borfașii de partid pentru subordonatul de la PDL. Cum vă sună o altă dedicație pe club privat: 700.000 de euro pentru clubul fostului pușcăriaș Țerbea, ceea ce l-a făcut să se indigneze și pe maestrul Tolontan?! Dar cum vă sună concert Iglesias cu intrarea liberă, dar pe bani publici și pe așa-zise sponsorizări. Dacă căutați sponsorii, între cei 11-12 găsiți cel puțin 7 firme cu abonament și dedicații la primărie ! Dacă capitalismul nostru ar fi unul sănătos, cum se explică faptul că firme care trăiesc din zeci de milioane de euro prin primărie, cu afaceri dedicate, simt nevoia să sponsorizeze, în gașcă, evenimentul respectivei primării? Spălare de bani, mită, ciubuc, onorariu, drept, cașcaval?!  Poate că DNA, ANI, Curtea de conturi și finanțele publice își vor băga nasul în afacerile cu așa-zisele dedicații și vor căuta banii care miros și banii care se întorc. Aici nu vorbim de o responsabilitate corporatistă, de un gest nobil, cătă vreme sponsorii sunt doar întreținuții de partid care cotizează la instituția condusă de șeful de partid. Încă o dovadă că în România nu există un capitalism adevărat, poate unul de cumetrie, de partid, de obligații pentru pungașul care îți dă afaceri fără număr. Pe când în România un capitalism normal, cu firme adevărate, fără abonați la găinării prin statul român, cu zeci de milioane de euro făcute  praf pe criterii etnice?!
P.S. În Târgu-Mureș, un club  de fotbal privat și întreținut pe bani publici prin șeful de partid al insului primește cadou o instalație de nocturnă de 200.000 de euro. În momentul veștii, întreținutul de partid iese în față și se laudă cu 600.000 de euro primiți donație de la firmele care lucrează la primărie, pentru o altă instituție de nocturnă! Astfel, târgumureșenii au plătit din bugetul lor cei 200.000 de euro cadou pentru instalația care este scoasă la licitație acum de finanțele publice, pentru că întreținutul nu și-a plătit impozitele la stat, dar și comisionul în… sponsorizare care era, probabil, prevăzut în momentul în care licitațiile au fost acordate abonaților! Cum să mai vorbești de un capitalism sănătos când toți șoarecii de partid rod din  cașcavalul banilor publici și întorc o parte din bani la inșii de partid?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.