miercuri, 9 octombrie 2013

Punct de vedere despre scandalul româno-maghiar din octombrie 2013. Motivele pedeliștilor și lipitorilorilor de autocolante cu vandali imaginari în campania lui Florea vs. motivele cetățeanului maghiar



Punct de vedere despre scandalul româno-maghiar din octombrie 2013. Motivele pedeliștilor și lipitorilorilor de autocolante cu vandali imaginari în campania lui Florea vs. motivele           cetățeanului maghiar
Pentru cei care nu acceptă să fie furați de un porc de român doar pentru că e român și pentru cei care nu acceptă separarea isterică a unor maghiari, citiți cu atenție http://maghiaromania.wordpress.com/, blog care a surprins reacții referitoare la isteria unor români plătiți din bani publici și din gașca pedelistului Florea față de niște banale etichete. Proștii ăia se credeau în 1990, în fața farmaciei din Tudor?! Până când cineva va sesiza CNCD pentru discriminarea la adresa maghiarilor (amintiți-vă și de găinăria bandiților din primărie referitoare la Vâltoare), poate cineva va pune de probă etichete în… mandarină la produsele chinezești (găleți de plastic, usturoi ș.a.m.d.), ca să verifice cum bandiții de români ai lui Florea, oricare ar fi viermii, nu vor reacționa.
P.S. Pentru cunoscători, unde au fost autocolantele în limba maghiară lipite de porcii de polițiști locali ai lui Bretfelean? Boii ăia și-au închipuit că maghiarii înțeleg cum e cu minciuna ordinară de tip securistic, de secol XIX, cu vandalii imaginari care vor ataca orașul pentru că așa știe Bretfelan, acreditat de Florea ca fiind acela cu invenția (e fost ofițer SRI, știe ce vorbește!) Desigur, cum e Târgu-Mureș, DNA-ul lui Curcă l-a scos Basma curată, iar parchetul se codește să zică ceva de lipitorii de campanie ai borfașului și de cele 3000 de autocolante anunțate de borfași pe licitatiapublica.ro, la prețul de 1900 de euro, pe firma cu magazin FCM!
P.S. 2 Din  experiența cu discriminarea la adresa rromilor pe biroul de presă al primăriei și poliție locală, aveți grijă că la CNCD trebuie să fii de etnia respectivă, altfel atacul rasist  nu e băgat în seamă! În concluzie, la CNCD să facă reclamație un maghiar, nu un român, un rrom sau un sas!

DESPRE MINORITATI SI ALTI MAGHIARI

O piață (aproape) bilingvă din Tg. Mureș – un nou câmp de luptă româno-maghiară?
octombrie 7, 2013
tags: bilingv, lako peterfi tunde, maghiara, piata novi 7, PPMT, tablite, Targu Mures
by reccsman
Ce știm?

O doamnă din Târgu Mureș, Lakó Péterfi Tünde s-a gândit în urmă cu vreo 10 zile să ofere comercianților din piața agro-alimentară Novi 7 niște etichete bilingve (română și maghiară) cu denumirile produselor. Motivul? Promovarea bilingvismului în Târgu Mureș, zice ea. (n.a.: eu aș fi zis păstrarea funcționalității limbii maghiare, dar sună prea complicat). În orice caz, potrivit declarației sale, o bună parte a vânzătorilor au fost recunoscători pentru etichetele laminate și le-au și pus imediat lângă produse.

Bine… și care-i problema?

Păi, a intervenit șeful Administrației Piețelor, respectiv Poliția Locală din Târgu Mureș care din urmă a amendat-o cu 1.500 lei, suma minimă pentru „ocupare ilegală a domeniului public pentru distribuire de fluturaşi, pliante, etc. (sampling), fără obţinerea avizului ADP”, conform cap. 2, pct. B, lit. e) din HCL nr. 143/2012.

Un alt aspect nefericit este că, pe o pagină de știri locale, doamna a fost asociată cu un partid (PPMT) în ce privește derularea acțiunii. Nu știu cât de corectă este afirmația, dar nu poate fi o coincidență că în scurt timp doamna a și anunțat pe pagina sa că va accepta susținere doar din partea sferei civile.
De ce pute?

În tot acest timp, „opozanții” acțiunii: șeful pieței Novi 7, șeful Administrației Piețelor și șeful Poliției Locale afirmă în unanimitate că ei n-au nicio problemă cu afișarea bilingvă, doar că nu s-a respectat legea (n.a.: care-i de fapt o amârâtă hotărâre de consiliu local). Miroase mai degrabă a intoleranță frumos împachetată (gen „eu n-am nimic cu ungurii, dar…), iar amendarea, bazată pe o interpretare exagerată a regulilor domeniului public. Nu văd cum intră niște etichete informative (fără caracter publicitar) asumate de comercianții înșiși în aceeași categorie cu fluturași care promovează un eveniment, partid, etc. Că etichetele nu respectă standardele pieței, e o altă discuție: atunci „trebuie” sancționați comercianții, dar în niciun caz un simplu inițiator al acțiunii.

În asemenea condiții, nu-i de mirare că, potrivit declarației sale, doamna a refuzat semnarea procesului verbal de constatare a contravenției și a cerut menționarea faptului că etichetele nu pot fi socotite ca fluturași pentru că sunt de fapt niște cadouri înmânate unor cunoștințe d-ale sale. Nu prea sună plauzibil, dar mi se pare o reacție firească acest bluff din partea ei dacă socotim că ofensiva forțată generează de obicei o defensivă forțată.

În general, aș zice că este un păcat să invoci „legea” acolo unde nu există niciun pericol social de combătut, și să distrugi ceva constructiv doar pentru că pare să fie ilegală, conform unei interpretări prea stricte și forțate a unor prevederi. Mă deranjează enorm de mult când se abuzează în halul acesta de puterea dreptului. După filosofia mea, dreptul este doar un mijloc de a servi anumite nevoi sociale și morale, și de aceea, devianțele de la obiectivele urmărite în momentul adoptării regulilor nu ar trebui permise autorităților. Altfel, ajungem la un regim autoritar care nu are ce căuta într-o țară democratică de tip occidental cum își propune România să devină cu adevărat, într-o zi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.