duminică, 11 mai 2014

A expirat CCM unic pe ramură mass-media. Cine nu a fost în stare să-și recupereze banii furați de patron sau de stat poate să regrete și să rămână vulnerabil la șantaje și la ilegalitățile patronilor



A expirat CCM unic pe ramură mass-media. Cine nu a fost în stare să-și recupereze banii furați de patron sau de stat poate să regrete și să rămână vulnerabil la șantaje și la ilegalitățile patronilor

Cum au fost mai puțin de 100 de jurnaliști în ultimii ani care să își dea patronii în judecată și să recupereze bani furați prin neplata salariului legal, a vechimii, a fidelității, a altor sporuri, CCM unic pe ramură nu era, oricum, pentru oricine. Oameni care cunoșteau legile, care nu puteau fi șantajați sau intimidați, care nu au venit de milă, de la SRI sau din familii de neterminați au putut să-și dea patronii hoți în judecată și au recuperat mii de euro pentru ei și alte mii de euro pentru statul furat de potlogarii de patroni din presă.  La aceștia se adună cei care și-au recuperat banii prin controlul ITM, acolo unde potlogarii de inspectori au muncit și nu au ascuns ilegalitățile găsite, pentru a nu băga proștii în faliment, deși bandiții nu aveau contracte de muncă, sindicate și furau până și redactorii șefi și, mai ales, statul român, ca orice gangster de mare român care se respectă.  Doar de dragul statisticii, la Târgu-Mureș 3 jurnaliști și-au câștigat drepturile legale prin mai multe procese și au executat silit firmele care nu le-au plătit drepturile legale.

Activewatch zicere:
A expirat Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-Media
Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la Nivel de Ramură Mass-Media a expirat în februarie 2014, iar, începând de la această dată, statutul angajaților mass-media este puternic vulnerabilizat, drepturile acestora fiind slab protejate de legislația existentă. „Din cauza legislației proaste privind dreptul muncii, precum și a dezinteresului patronatelor din media de a avea un Contract Colectiv de Muncă, drepturile jurnaliștilor, care au fost în vigoare timp de 10 ani, sunt pierdute. Soluția este să se modifice legislația sau ca patronatul presei să-și obțină reprezentativitatea. Până la negocierea unui nou contract, drepturile jurnaliștilor sunt apărate doar de Codul Muncii, care nu face referire la Codul Deontologic și nici la clauza de conștiință sau la alte drepturi specifice mass-media”, a declaratpentru FreeEx Cristi Godinac, Președintele MediaSind.
Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-Media era singurul document care garanta recunoașterea și respectarea drepturilor specife de muncă al jurnaliștilor.
CONCLUZII:
În contextul prelungirii crizei economice, mulți angajatori au înlocuit contractele de muncă cu contracte de cesiune a drepturilor de autor. Redacții întregi nu și-au primit plata pentru munca prestată.
În multe cazuri, contractele de cesiune a drepturilor de autor sunt folosite pentru a eluda prevederile legale privind drepturile de muncă ale jurnaliștilor. Uneori acestea pot fi încheiate în mod ilegal.
Cei mai mulți jurnaliști care atacă în instanță deciziile abuzive ale angajatorilor au câștig de cauză.
Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass-Media a expirat, ceea ce vulnerabilizează și mai tare statutul angajaților mass-media și, implicit, libertatea lor de exprimare.
RECOMANDĂRI PENTRU JURNALIȘTI:
Informați-vă în permanență cu privire la drepturile dumneavoastră și nu acceptați clauze contractuale care contravin Codului Muncii.
Când vă confruntați cu un litigiu de muncă, apelați la sprijinul unui avocat, al unui sindicat pentru jurnaliști sau al unui ONG media.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.