miercuri, 9 aprilie 2014

Statul umflă mai mulți bani din taxe pentru pregătirea unui medic decât cheltuiește! Așa că, ciocul mic, cu plecarea medicilor din țară!



Statul umflă mai mulți bani din taxe pentru pregătirea unui medic decât cheltuiește! Așa că, ciocul mic, cu plecarea medicilor din țară!

Astărăstoae, ins de la Colegiul medicilor din România aruncă cu cifre care să arate ce mare tragedie e plecare medicilor din țară și cum statul ar face bine să bage, dracului, bani publici pentru păstrarea lor. Ce nu spune insul e că același stat care formează un medic cu 30.000 de lei, cum spune insul, ia, fără rușine 48.000 de lei pentru fiecare absolvent la plată și 30.000 de euro (vreo 120.000 de lei) pentru fiecare străin cu diplomă românească!    Cine își  cheltuiește banii ăștia trebuie să fie cel puțin tâmpit să rămână în țară, fiind și om tânăr, așa că plecatul medicilor din țară e doar consecința taxelor mari de școlarizare, în primul rând!
P.S. După mintea ăstuia, ar trebui să le dați un șut javrelor de doctori care fac politică și administrație, în loc să facă medicină, pe bani infinit mai mulți decât în medicină. Ăștia nici măcar nu au avut decența să plece din țară și în aceștia statul român a investit exact ca în cazul celor care au plecat din țară!  În caz că ați uitat ce bani puhoi adună bugetarii din UMF-uri care se plâng că pleacă medicii din țară și ei stau ca pensionari în funcții până vine salvarea.
UMF Iaşi percepe taxe cuprinse între 3.200 şi 5.000 de euro pentru studenţii străini înmatriculaţi la această instituţie, încasările în valută ridicându-se la aproximativ 12 milioane de lei anual. Universitatea ieşeană are în prezent peste 2.600 de studenţi străini.

Prin aplicarea ordonanţei, universitatea de medicină din Iaşi ar trebui să vireze statului aproximativ 600.000 de euro, pentru anul în curs.

Ordonanţa de urgenţă aprobată la sfârşitul anului trecut de Guvern pentru modificarea Legii educaţiei prevede, printre altele, că, din taxele de la studenţii şi cursanţii străini, încasate de instituţiile de învăţământ superior de stat, se virează la Ministerul Educaţiei un cuantum de 5% din încasările în valută.

Legea educaţiei prevedea iniţial că universităţile, în baza autonomiei universitare, pot dispune integral de veniturile obţinute din şcolarizarea studenţilor străini.

Un calcul al CMR arată că statul cheltuie 30.000 de lei pentru şase ani de pregătire a unui doctor şi 21.000 de lei pentru specializarea acestuia.În ultimii şase ani, 28.000 de medici şi 17.000 de asistente medicale au optat pentru un loc de muncă în afara ţării, lucru care a dus la o situaţie nefastă: România are acum printre cei mai puțini medici din Europa raportat la mia de locuitori, potrivit unui raport al Comisiei Europene.
3,5 miliarde de lei a pierdut statul român în ultimii şase ani cu pregătirea medicilor care au plecat să lucreze în străinătate pentru salarii de zece ori mai mari
   Ţările care primesc medici români își rezolvă problema, dar nu inițiază niciun program prin care cheltuielile statului român să fie recuperate.
    Vasile Astărăstoae, preşedintele CMR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.