marți, 6 mai 2014

ActiveWatch, din nou despre procesele câștigate de jurnaliști cu ziarul Cuvântul liber din Târgu-MureșActiveWatch, din nou despre procesele câștigate de jurnaliști cu ziarul Cuvântul liber din Târgu-Mureș

Jurnaliștii Oana Bota și Florentin Deac vs Cuvântul liber
În aprilie 2014, jurnalista târg-mureșeană Oana Bota, membră a FRJ MediaSind, a câștigat cel de-al cincilea proces intentat angajatorului său, SC Cuvântul Liber SRL, instanța stabilind că ziaristei i s-a retras în mod ilegal dreptul de semnătură și de publicare în ziarul Cuvântul liber . Anterior, în noiembrie 2013, jurnalista obținuse în instanță „diferenţele de drepturi salariale pentru perioada 11.12. 2009 - 11.12.2012, rezultate între drepturile salariale efectiv primite şi drepturile salariale cuvenite, calculate în funcţie de salariul minim brut de 1100 lei, la care se adaugă sporul de fidelitate de 25% şi sporul de vechime de 10%” . Totodată, în virtutea Contractului Colectiv de Muncă la Nivelul Ramurii Mass-Media, instanța a obligat angajatorul la plata în favoarea reclamantei a dobânzii legale calculate asupra diferenţei de drepturi salariale, începând cu data de 11 decembrie 2012 şi până la data plăţii integrale a debitului; virarea tuturor contribuţiilor de asigurări sociale datorate asupra drepturilor neacordate; înscrierea în carnetul de muncă al reclamantei a drepturilor salariale mai sus menţionate, aferente perioadei 11.12.2009 şi 11.12.2012; și la plata cheltuielilor de judecată.
De asemenea, la aproximativ patru ani de când a început să se judece cu fostul său angajator, SC Cuvântul Liber SRL , jurnalistul Florentin Deac a obținut în 2014 un al treilea succes împotriva acestuia. Astfel, instanța a dispus executarea silită a societății pentru suma de 5900 de lei, pe care o datora jurnalistului de la un proces anterior. „Practic, au încercat să îmi fure 5900 de lei net și pentru asta ei plătesc și 3000 de lei, onorariul executorului, și 4000 de lei - cele două onorarii ale experților, adică mai mult decât au încercat să îmi fure”, a declarat Florentin Deac, pentru FreeEx. Florentin Deac a dat în judecată Cuvântul liber în 2010, când a contestat decizia angajatorului de a-l concedia și neplata salariilor în conformitate cu pregătirea sa, faptul că nu a primit trei salarii cuvenite la plecare, faptul că nu i s-a acordat fidelitatea de 25% (deși a fost obligat să semneze un contract în acest sens) și neplata vechimii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu