duminică, 4 mai 2014

Ponta minte cu afișele electorale cu fotografii din alte țări, dar spune adevărul cu Coloana… infinită?!



Ponta minte cu afișele electorale cu fotografii din alte țări, dar spune adevărul cu Coloana… infinită?!
Dacă lăsăm minciuna obișnuită a lui Ponta la o parte, după ce folosirea fotografiilor în campania electorală a fost dovedită de un blogger deștept, declarația recentă a foarte micului Titulescu a fost accentuată de unii ca fiind din capitolul: Ponta nu are habar cum îi spune Coloanei recunoștinței fără sfârșit. Să fie așa?!

Acesta a precizat ca, din cate stie, manastirea Voronet si "Coloana Infinita" (corect Infinitului, denumirea originala Coloana recunostintei fara sfarsit, n.r.) "sunt in Romania, nu in Belarus". Hotnews zicere
Consultând câteva surse, se pare că Ponta nu a greșit chiar așa cum zic cei din tabăra lui Băsescu,
Vă rog să tineți cont că opera se numește "Coloana Infinită" și nu "Coloana Infinitului", intrucât ea nu este închinată infinitului, ci eroilor români ai primului război mondial. Dovadă o face însăși faptul că ea se numește "Coloana fara sfârșit", și chiar numele ei tradus sugerează acelasi lucru, "The Endless Column". (Wikipedia, completări).
Mai mult, pensiuni turistice și profesori din zonă folosesc tot denumirea de Coloana infinită! Poate se trezește cineva mai îndreptățit să pună diagnosticul: e greșit sau nu ce a spus Ponta sau chiar Coloana infinită e termenul corect? Să nu ne trezim cu dezbateri fade și aiuristice, după modelul succesurilor Ebei (Dicționarul de Neologisme  - Florin Marcu şi Constant Maneca, Editura Academiei, Bucureşti, 1986, care a lansat prima oară această formă) !
http://www.infopensiuni.ro/cazare-targu-jiu/obiective-turistice-targu-jiu/coloana-infinita_175
Coloana Infinita, cunoscuta in mod gresit si sub denumirea de "Coloana Infinitului" este o sculptura monumentala a lui Constantin Brancusi, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Targu Jiu, compus din Coloana Infinita, Poarta Sarutului si Masa Tacerii concepute si executate de sculptorul roman.

Inaugurata la 27 octombrie 1938, Coloana are o inaltime de 29,35 metri si este compusa din 15 moduli octaedrici, avand la extremitatile inferioara si superioara cate o jumatate de modul. Modulii erau numiti margele de catre Brancusi.

Sculptura este o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului Romaniei. Denumirea ei originala a fost "Coloana recunostintei fara sfarsit" si a fost dedicata soldatilor romani din Primul Razboi Mondial cazuti in 1916 in luptele de pe malul Jiului.
Intre anii 1998 si 2000, Coloana Infinita a fost restaurata prin intermediul unei colaborari dintre Guvernul Romaniei, Fondul Mondial al Monumentelor, Banca Mondiala si alte grupuri romanesti si internationale.

La Madrid, sculptorul Santiago Calatrava a ridicat un obelisc, executat din otel si bronz, cu inaltimea de 120 m, amplasat in Plaza de Castilla, intre turnurile "Puerta Europa". Santiago Calatrava a recunoscut ca s-a inspirat din lucrarea "Coloana Infinita" de la Targu Jiu a celebrului sculptor roman Constantin Brancusi.

Coloana Infinita este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oltenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

Prof. Dr. Ion Mocioi – „BRÂNCUŞI – OPERA”

‹‹ “Coloana fără de sfârşit”, denumită local”Coloana recunoştinţei fără sfârşit faţă de eroii patriei”, cunoscută şi sub apelaţia “Coloana Infinită”, cel mai important monument al artei contemporane, s-a realizat în 1937 şi 1938.Se include în ciclul arhitectonic “Coloana fără sfârşit”, ca ultimă versiune.
Structural cuprinde 16 elemente clepsidră, de patru ori numărul elementelor binare din prima versiune a ciclului respectiv.Are formula de supleţe 1/2+15+1/2 şi formula de zvelteţe 1:2:4, respectiv 45:90:180 cm.Înălţimea lucrării este de 2933 cm iar greutatea ei de circa 29 tone.
http://centrulbrancusi.ro/2011/04/20/coloana-infinitului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.