marți, 8 aprilie 2014

Mită pentru mâncarea sportivilor!



Mită pentru mâncarea sportivilor!
Am ajuns să auzim și din astea, se ia mită și pentru masa sportivilor! Sperăm că DNA, acum fără Curcă, să vină și la Târgu-Mureș și să investigheze dedicațiile banditului PDL Mureș pentru clubul lui Maior, milioane de euro dedicați de lepră, pe instalații de nocturnă, respectiv pe porcul de Țerbea, co-brașovean cu Florea și abonat la un mare porc pedelist cu sute de mii de euro, pe motiv de sport.

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpatului HĂMBĂȘAN IOAN, administrator al ATCOM - Societate Cooperatistă Meșteșugărească și fost președinte al clubului de fotbal C.S.U Voința Sibiu, în sarcina căruia s-au reținut două infracțiuni de luare de mită.

Din ordonanța de reținere a rezultat următoarea stare de fapt:

Hămbășan Ioan, administrator al ATCOM - Societate Cooperatistă Meșteșugărească are o cotă de 19,46% din această societate care deține în patrimoniu mai multe spații comerciale în mun. Sibiu. Unul dintre aceste spații a fost închiriat, în anul 2007, unei societăți comerciale deținute și administrate de către denunțători, pentru o chirie de 4.000 euro pe lună.
Deși au desfășurat activitate, în special organizarea de evenimente festive – nunți și botezuri, societatea chiriașă nu a achitat cu regularitate chiria, înregistrând restanțe importante. Cu toate acestea contractul nu a fost reziliat.
În perioada 2009 - 2011, pentru a nu rezilia contractul și pentru a amâna plata chiriei, inculpatul Hămbășan Ioan, administrator al ATCOM, a solicitat și primit de la denunțători, timp de aproximativ 2 ani, cu titlu de mită, bunuri, respectiv mese zilnice (aproximativ 100 de porții) pentru membrii echipei de fotbal C.S.U Voința Sibiu, club pe care îl deținea. Deși în evidențele contabile ale societății comerciale au fost evidențiate facturi și chitanțe de plată, în realitate CSU Voința Sibiu nu a achitat contravaloarea acestora.
Abia după ce societatea comercială nu a mai livrat mâncare pentru echipa de fotbal (care în final a și fost desființată), inculpatul a recurs la acțiunea în justiție pentru recuperarea chiriei restante și ulterior pentru evacuare, acțiuni promovate în anul 2013.

Ulterior, în cursul anului 2013, inculpatul Hămbășan Ioan a solicitat suma de 200.000 euro, pentru a vinde respectivul imobil în care funcționează un restaurant, proprietatea ATCOM, către denunțători, fără licitație și la un preț sub valoarea de piață, folosind o evaluare a spațiului de dinainte de amenajare. Banii au fost pretinși de la denunțători pentru a le vinde spațiul la prețul de 300.000 euro. În schimbul celor 200.000 euro, inculpatul a promis că va convoca Adunarea generală la ATCOM, va vota și îi va convinge pe restul asociaților să voteze vânzarea imobilului în cauză către societatea denunțătorilor, la acest preț.
După realizarea înțelegerii cu denunțătoarea, inculpatul Hămbășan Ioan a și întreprins acte materiale în vederea primirii mitei cerute, respectiv a convocat adunarea Generală a Asociaților ATCOM, unde vânzarea a fost aprobată la cererea și la prețul stabilit de Hămbășan Ioan, iar apoi acesta a solicitat unui notar public să redacteze contractul de vânzare-cumpărare a respectivului spațiu și să întreprindă demersurile necesare la Oficiul de Cadastru pentru perfectarea vânzării. Demersurile inculpatului au fost însă dejucate ca urmare a intervenției organelor judiciare.

Inculpatului Hămbășan Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală de inculpat și acuzațiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedură penală.

La data de 8 aprilie 2014, acesta a fost reținut pentru 24 de ore, fiind prezentat la Tribunalul Alba cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.